een foto van het gebouw kort na de oplevering in 1929 zicht op het gebouw vanf het Kort Galgewater hoofdingang hoofdtrappenhuis gezien vanuit de ingangshal gang gang interieur studentenkamer historische trap interieur studentenkamer kamer op zolder patrijspoort appartement op zolder trap naar zolderappartement historische trap kelder achterzijde

Galgewater 1, Leiden

Deze voormalige huishoudschool, gebouwd in 1929 door de lokaal zeer bekende katholieke architect Van der Laan werd door ons, met veel respect voor de aanwezige historische elementen, gerestaureerd en geschikt gemaakt voor bewoning door studenten van de Webster University.

 

Er kwamen 50 wooneenheden, allen uitgerust met keuken en badkamer. In het dak aan de zijde van het Galgewater zijn kleine ronde dakramen aangebracht. In het achterdakvlak zijn nieuwe dakvenster geplaatst. Voor de infrastructuur is er gezocht naar een zo rationeel nogelijke oplossing. Er is een verlaagde zone paralllel aan de gang aangebracht waarin de leidingen zijn weggewerkt. In deze zone zijn prefab badkamers aangebracht. De granitovloeren zij in ere hersteld en voor de toegang naar de appartementen werden bestaande deuren en kozijnen hergebruikt.

 

Door behoud van de prachtige hal en de oude schoolgangen gelegen aan een fraaie binnentuin en door het gebouw weer in de originele kleuren te schilderen,  is de sfeer van de voormalige school nog steeds te proeven.

 

opdracht 2007 - oplevering 2009