een foto van het gebouw kort na de oplevering in 1929 zicht op het gebouw vanf het Kort Galgewater hoofdingang hoofdtrappenhuis gezien vanuit de ingangshal gang gang interieur studentenkamer historische trap interieur studentenkamer kamer op zolder patrijspoort appartement op zolder trap naar zolderappartement historische trap kelder achterzijde

Galgewater 1, Leiden

Deze voormalige huishoudschool is in 1929 gebouwd door de lokaal zeer bekende katholieke architecten Leo en Jan van der Laan, vader en zoon. Door ons is het pand, met veel respect voor de aanwezige historische elementen, gerestaureerd en geschikt gemaakt voor bewoning door studenten van de Webster University.

 

Er kwamen 50 wooneenheden, allen uitgerust met keuken en badkamer. Voor de infrastructuur is er gezocht naar een zo rationeel mogelijke oplossing. Er is een verlaagde zone paralllel aan de gang aangebracht waarin de leidingen zijn weggewerkt. In deze zone zijn prefab badkamers aangebracht. De granitovloeren zij in ere hersteld en voor de toegang naar de appartementen werden bestaande deuren en kozijnen hergebruikt. In het dak aan de zijde van het Galgewater zijn kleine ronde dakramen aangebracht. In het achterdakvlak zijn nieuwe dakvensters geplaatst.

 

Door behoud van de prachtige hal en de oude schoolgangen gelegen aan een fraaie binnentuin en door het gebouw weer in de originele kleuren te schilderen, is de sfeer van de voormalige school nog steeds te proeven.

 

opdracht 2007 - oplevering 2009