18 mei 2017

Tweede fase restauratie Gijselaarsbank

Afgelopen week is aangevangen met de tweede fase van de restauratie van de Gijselaarsbank, in opdracht van de Gemeente Leiden.


De gedenkbank werd gebouwd in 1920 als eerbetoon aan burgemeester Jhr. Mr. Dr. N.C. De Gijselaar, naar een ontwerp van de Leidse keramist W.C. Brouwer. In 1983 is het monument, vanwege het vernieuwen van de overkluizing van het Kort Rapenburg, tijdelijk verwijderd. Twee jaar later werd de bank op zijn oorspronkelijke positie herplaatst, en ingrijpend gerestaureerd.


Na een zorgvuldige voorbereiding zullen in de komende maanden de vernieuwde keramische onderdelen van de zitbank worden geplaatst. Voor de reproductie hiervan is uitgeweken naar een fabriek in Duitsland.


Maar eerst gaat de aandacht uit naar de hoge penanten. Vanaf het inmiddels opgetrokken steiger zullen de keramische vorsten, pannen en lantaarnblokken worden ontstoord en hersteld. Ook zal de verouderde tl-verlichting achter de kenmerkende rode ‘glazen’ – in feite kunststof uit de jaren ’80 – worden vervangen door led.


Al het voegwerk zal weer verdiept worden aangebracht, zoals het oorspronkelijk was. Na de zomer zullen de bakken tot slot opnieuw worden gevuld met aarde en voorzien van beplanting.

  • Lees hier een artikel over de restauratie in het Leidsch Dagblad van 18 mei jl.