22 februari 2016

Eerste fase restauratie Gijselaarsbank

In opdracht van de Gemeente Leiden is inmiddels aangevangen met de eerste fase van de restauratie van de Gijselaarsbank.

De gedenkbank werd gebouwd in 1920, als eerbetoon aan burgemeester Jhr. Mr. Dr. N.C. de Gijselaar, naar een ontwerp van de Leidse keramist W.C. Brouwer. Vanwege het vernieuwen van de onderliggende overkluizing tussen het Rapenburg en het Galgewater is het monument in 1983 tijdelijk verwijderd. Bij het terugplaatsen in 1985 is de bank voor een deel vernieuwd en ingrijpend gerestaureerd.

De keramische onderdelen van de zitbank worden momenteel uitgenomen om deze te repliceren. Na de benodigde productietijd zal in het voorjaar de tweede fase van de restauratie volgen. Het vernieuwde keramiek zal dan worden geplaatst. Ook zal het metselwerk opnieuw worden voorzien van verdiept voegwerk, zoals oorspronkelijk bedoeld was. Tot slot wordt de nieuwe beplanting aangebracht. 
 
Foto: H. Nijenhuis.
  • Lees hier een artikel uit het Leidsch Dagblad van 22 april 1920, daags voor de onthulling. Met dank aan L. Gräper.
  • Via de beeldbank van Erfgoed Leiden en Omstreken zijn veel waardevolle archiefbeelden van de Gijselaarsbank ontsloten, bijvoorbeeld dit portret van burgemeester De Gijselaar na de onthulling en dit glasnegatief uit 1926.