26 oktober 2011

Gerestaureerde Leidse Sterrewacht wordt geopend

Na een ingrijpende restauratie van 2,5 jaar wordt de Sterrewacht woensdag 26 oktober door staatsecretaris Halbe Zijlstra van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heropent.

 

 Deze oudste nog werkende academische sterrenwacht ter wereld heeft na een ingrijpende restauratie haar glorieuze uitstraling weer terug. De oorspronkelijke indeling, bijzondere elementen en dergelijke zijn zoveel mogelijk teruggebracht en koepels en kijkers functioneren weer. Vele vakspecialisten zijn bezig geweest om met gebruik van handwerktechnieken van vroeger bijzondere onderdelen van het gebouw – zoals de veranda aan de zuidzijde, de koepels, stucplafonds, gemarmerde muren en de vloeren – in oude luister en met veel oog voor detail te herstellen. De gerestaureerde Sterrewacht heeft dit jaar de Architectuurprijs Leiden gewonnen.

 

De gerenoveerde Sterrewacht van de Universiteit Leiden is op zaterdag 29 oktober open voor rondleidingen en is ook op Wetenschapsdag, zondag 30 oktober, toegankelijk voor publiek. Na die tijd is het gebouw te bezichtigen bij speciale gelegenheden zoals Open Monumentendagen en Wetenschapsdag.

 

Zie ook het nieuwsbericht op de website van de universiteit.